سی و سومین دوره بازی های المپیک به میزبانی پاریس فرانسه برگزار شد و با پایان یافتن این دوره از بازی ها، مراسم اختتامیه برگزار گردید. بر خلاف مراسم افتتاحیه که در رودخانه سن برگزار شد، استادیوم ملی شهر پاریس فرانسه میزبان مراسم اختتامیه بود. در بخش پایانی مراسم، پرچم المپیک در اختیار میزبان بعدی قرار داده شد. المپیک 2028 در لس آنجلس برگزار خواهد شد.
در این دوره ایران با کسب 12 مدال شامل 3 مدال طلا 6 نقره و 3 برنز در جایگاه بیست و یکم جهان ایستاد. همینطور در پارالمپیک ایران با کسب 25 مدال شامل 8 مدال طلا 10 نقره و 7 برنز در جایگاه چهاردهم جهان قرار گرفت.
بازی های المپیک به جشنواره ورزشی گفته می شود که به نظر باستان شناسان و تاریخ نویسان در یونان باستان به انجام می رسیده است. در دوره باستان جشن ها در ابتدا جنبه اساطیری داشته و برای ادای احترام به زئوس در صحن مربوط به او در المپیا برگزار می شد. بازی های المپیک از سال 1896 رسما برگزار می شود که از سی و سه دوره برگزار شده ایران در نوزده دوره شرکت کرده است.
کشورهایی که بیشترین مدال های المپیک را از سال 1896 تا کنون به دست آورده اند به ترتیب ایالات متحده با 2655، روسیه با 1010، انگلیس با 930، آلمان با 797، فرانسه با 773، چین با 636، ایتالیا با 632، استرالیا با 541، مجارستان با 515، ژاپن با 499 در مکان های اول تا دهم قرار دارند. همچنین ایران با کسب 88 مدال (27طلا، 29 نقره،32 برنز) در مکان 43 قرار دارد.
کشتی فرنگی
طلا محمد هادی ساروی در 97 کیلوگرم
طلا سعید اسماعیلی در 67 کیلوگرم
نقره علیرضا مهمدی در 87 کیلوگرم
برنز امین میرزازاده در 130 کیلوگرم
کشتی آزاد
نقره حسن یزدانی در 86 کیلوگرم
نقره امیر حسین زارع در وزن 125 کیلوگرم
نقره رحمان عموزاد در 65 کیلوگرم
برنز امیر علی آذر پیرا در 97 کیلوگرم
تکواندو
طلا آرین سلیمی تکواندو وزن +80 کیلوگرم
نقره ناهید کیانی تکواندو وزن -57 کیلوگرم
نقره مهران برخورداری تکواندو وزن -80 کیلوگرم
برنز مبینا نعمت زاده -49 کیلوگرم
پس از رژه کشورها، ابتدا رئیس کمیته المپیک کشور میزبان سخنرانی میکند و پس از آن رئیس IOCS سخنرانی کرده و در انتهای سخنرانی خود رهبر کشور میزبان را معرفی میکند که پس از سخنرانی رئیس IOC رسماً المپیک را افتتاح میکند. در برخی موارد اشخاص دیگری به جای رهبر کشور میزبان المپیک را افتتاح میکنند.
دو مثال از این مطلب به ایالات متحده بر میگردد. در سال ۱۹۶۰ معاون رئیسجمهور ریچارد نیکسون به جای آیزنهاور رئیسجمهور بازیهای المپیک زمستانی ۱۹۶۰ را در دره اسکو در کالیفرنیا افتتاح کرد بار دیگر در سال ۱۹۸۰ والتر ماندیل، معاون رئیسجمهور به جای رئیسجمهور جیمی کارتر بازیهای المپیک زمستانی ۱۹۸۰ را در لیک پلاسید، نیویورک افتتاح کرد. علیرغم این افتخار برگزاری بازیها به شهر اعطا میشود و نه به کشور.
دومینیکن، سنت لوسیا، کیپ ورد و آلبانی اولین مدال های المپیک خود را به دست آوردند که دو مدال اول هر دو طلا بودند و بوتسوانا و گواتمالا نیز اولین مدال طلای خود را کسب کردند. تیم المپیک پناهندگان نیز اولین مدال خود را به دست آورد. در پایان بازیها، علیرغم برخی بحثها، بازیها توسط مطبوعات و ناظران موفقیتآمیز تلقی شد.
دختران طلایی
از سیمون بایلز و تیمش چه چیز بیشتری میخواستید؟ آمریکاییها فینال تیمی را بردند و بایلز در رشته پرش و خرک زنان طلا گرفت. بایلز ۲۷ساله اکنون یازده مدال المپیک دارد که هفت مدالش طلاست. همینطور ساره جوانمردی با 4 مدال طلا و یک برنز درخشان ترین نتیجه را در میان ورزشکاران زن ایرانی کسب نموده است.
المپیک 2024 پاریس که از ۰۵ الی ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ در شهر پاریس کشور فرانسه برگزارشد، بعد از صد سال در فرانسه برگزار می گردد. کمیته بین المللی المپیک در جلسه ای در شهر لیما در تاریخ ١٣ سپتامبر ٢٠١٧ به طور رسمی پاریس را به عنوان میزبان رقابتهای المپیک ٢٠٢٤ اعلام کرد وفرانسه قصد دارد این افتخار را برای خود جشن بگیرد.
برنامه بازی های المپیک تحت بازنگری های دوره ای قرار می گیرد تا از مناسب و جذاب بودن آنها برای مخاطبان اطمینان حاصل شود. گنجاندن و حذف برخی رشته ها بخشی از این تلاش مستمر است. تصمیم برای گنجاندن یا حذف یک رشته ورزشی از برنامه المپیک بر اساس معیارهای مختلفی از جمله تماشاگران، مشارکت جهانی و تاثیر کلی ورزش بر بازی های المپیک انجام می شود.
همینطور در بازی های پارالمپیک فرانسه که تا 18 شهریور 1403 ادامه داشت ورزشکاران ایرانی خوش درخشیدند و موفق به کسب مدال های رنگارنگ در رشته های پاراتیراندازی، پاراتکواندو، پارادومیدانی، تیمی و وزنه برداری شدند. اسامی این افتخار آفرینان به شرح زیر است:
پاراتیراندازی
مدال طلا برای ساره جوانمردی
مدال نقره برای فاطمه همتی در تیروکمان
مدال برنز برای محمد رضا عامری در پاراتیرو کمان
پاراتکواندو
مدال نقره برای زهرا رحیمی
مدال نقره برای علیرضا بخت
مدال برنز حامد حق شناس
پارا دو میدانی
مدال طلا امیر حسین علیپور در پرتاب وزنه
مدال طلا برای سعید افروز
مدال طلا برای یاسین خسروی در پرتاب وزنه
مدال نقره برای ظفر ذاکر
مدال نقره برای مهدی اولاد در پرتاب وزنه
مدال نقره حسن باجولوند
مدال نقره برای علی پیروج
مدال نقره برای سید میثم بنی طبا
مدال نقره برای هاجر صفرزاده در دو 400 متر
مدال برنز برای پرستو حبیبی در پرتاب کلاب
مدال برنز برای علیرضا مختاری
مدال برنز برای علی اصغر جوانمردی
مدال برنز برای الهام صالحی در پرتاب نیزه
تیمی
مدال طلا برای تیم والیبال نشسته
مدال نقره برای تیم میکس کامپوند
پاراوزنه برداری
مدال طلا برای روح الله رستمی
مدال طلا برای علی اکبر غریب شاهی
مدال طلا برای احمد امین زاده
مدال برنز برای محسن بختیار
با تلاش و یاری خدا و سختی و کمبود امکانات به این مقام رسیده اند و این ارزشمند است که خداوند چنین نعمتی را به ایشان ارزانی داشته تا به چنین موفقیتی دست یابند و انتظار این است که تلاش نهایی را داشته و به برنامه عمل نمایند و به هیچ چیزی جز بالا بردن پرچم کشور فکر نکنند، مهم اراده است و به امید خدا مجددا موفق خواهند شد.