مولتی ویتامینها از انواع داروهای مکمل هستند که اشکال دارویی مختلفی دارند از جمله: قرص، کپسول، شربت و یا هر شکل دارویی دیگر. در این مکملها چند نوع ویتامین مختلف و گاهی مواد معدنی وجود دارد. این عناصر و ویتامینها در مواد غذایی طبیعی یافت میشوند و بدن به آنها نیاز دارد. مولتی ویتامینها شامل موادی هستند که برای بدن ضروریاند. اکثر مواقع بدن ما این مواد ضروری را نمیتواند بسازد و باید آنها را از رژیم غذایی دریافت کند. گاهی هم این مواد ضروری در رژیم غذایی یافت نمیشوند؛ بنابراین در مولتی ویتامین آنچه که برای بدن ضروری و مورد نیاز است، وجود دارد.
سعی کنید مولتی ویتامینها را دقیقاً مطابق با دستور مصرف نوشته شده روی برچسب آنها یا طبق دستور پزشک استفاده کنید. هرگز بیش از دوز توصیه شده مصرف نکنید. از مصرف محصولات مشابه مولتی ویتامین با هم خودداری کنید، مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد. چراکه میتواند منجر به مصرف بیش از حد ویتامین یا عوارض جانبی جدی شود.

ویتامین A برای رشد بدن و کار صحیح دستگاه ایمنی و مخاط و جلوگیری از عفونتها (بیماریهای میکروبی) بهبود بینایی افراد در نور کم مثل شب و حفظ سلامتی سطح چشم، دفاع از بدن و سلامتی پوست است. این ویتامین در گوجه و هویج بسیار زیاد است.
ویتامین C موجب تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون، افزایش جذب آهن، سلامت جسمی و روحی، کاهش وزن و سلامت پوست و مو می گردد. ویتامین ث در مرکبات، طالبی، خربزه، کلم بروکلی، کلم قرمز، کیوی و فلفل دلمه ای فراوان یافت میشود.
ویتامین B1 تأثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد. تیامین از راه روده جذب خون میشود. تغییراتی بر روی آن صورت میگیرد و آماده استفاده بافتها میگردد. حبوبات، گوشت، ماهی، غلات منابع اصلی این ویتامین می باشند.
ویتامین B2 یک ریزمغذی ضروری است که به رشد و عملکرد خوب سلولها کمک میکند. با توجه به اینکه ویتامین B2به تجزیه پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها کمک میکند؛ نقش حیاتی در حفظ انرژی بدن دارد. منابع اصلی و طبیعی این ویتامین شامل گوشت، ماهی، مرغ، تخممرغ، فراوردههای لبنی، سبزیجات سبز، قارچ و بادام است.
ویتامین B3 باعث پیشگیری از بروز بیماری قلبی، کاهش کلسترول مضر، تقویت عملکرد مغز، بهبود سلامت پوست، کاهش علائم آرتروز و درمان دیابت نوع اول میشود. ویتامین ب۳ موجود در انواع لوبیا، شیر، گوشت و تخممرغ بهخوبی در بدن جذب میشود.
ویتامین B5 اسید پانتوتنیک به بدن کمک می کند تا از کربوهیدرات ها، پروتئین ها و لیپیدها استفاده کند. همچنین این ویتامین برای حفظ سلامت پوست مهم است. ویتامین ب۵ تقریباً در همه غذاها به مقدار گوناگون یافت میشود؛ ولی دانهها، غلات و به خصوص ژله رویال سرشار از این ویتامین هستند.
ویتامین B9 یا اسید فولیک که در دسته ی ویتامین های B قرار دارد، در بدن ذخیره نشده و برای هضم غذا و ساخت پروتئین لازم است. این ویتامین نقش مهمی در بسیاری از فعالیت های مهم بدن از جمله سلامت سیستم عصبی و خون داشته و از آن در مقابل بیماری های قلبی، پوکی استخوان، نقص های مادرزادی و همچنین برخی از سرطان ها محافظت می کند. غذاهایی که شامل میزان چشمگیری از اسید فولیک هستند شامل؛ جگر، عدس، سبوس برنج، مخمر آبجو، آرد سویا، لوبیا قرمز، بادام زمینی، اسفناج و گندم.
ویتامین B12 این ویتامین که با نام کوبالامین هم شناخته میشود، برای سلامت بافت عصبی، عملکرد مغز و تولید گلبولهای قرمز مورد نیاز است .این ویتامین در منابع حیوانی مانند گوشت، جگر، شیر، پنیر و تخم مرغ وجود دارد.

ویتامین K یکی از ریزمغذیهای ضروری است که همانند سایر ویتامینها نقشی اساسی در عملکرد صحیح و سلامت بدن و لخته شدن یا انعقاد خون دارد. مواد غذایی شامل کاهو، جعفری، کلم، اسفناج، گل کلم، زرده تخم مرغ، چای سبز، گوجهفرنگی، کرفس، لوبیا سبز، شاهی، شلغم، روغن سویا، برگ سبز و نخود فرنگی پخته از منابع ویتامین کا هستند.
ویتامین D گروهی از ویتامینهای محلول در چربی هستند، که باعث افزایش میزان جذب کلسیم، فسفات و منیزیم در روده میشوند و از این طریق، بر رشد و استحکام استخوانها کمک میکنند. با قرار گرفتن در معرض آفتاب می توان ویتامین د جذب کرد.
ویتامین E از ویتامینهای محلول در چربی است که بهعنوان یک آنتی اکسیدان قوی هم شناخته میشود. آنتی اکسیدانها از سلولهای بدن در برابر اثرات مخرب رادیکالهای آزاد، محافظت میکنند و میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای خطرناکی مانند سرطان، بیماریهای قلبی یا حتی آلزایمر را کاهش دهند ویتامین ای در گیاهان و بیشتر در دانهها و مغزهای روغنی یافت میشود.

کلسیم فراوانترین ماده معدنی در بدن است. بدن ما برای ساخت و حفظ استخوانهای قوی و انجام بسیاری از وظایف مهم به کلسیم نیاز دارد. ماست، شیر، پنیر، لوبیا، عدس و کنسرو ماهی سرشار از کلسیم هستند.
منیزیم به قلب، عضلات، و سیستم ایمنی بدن کمک میکند تا درست کار کنند. با خوردن غذاهای دارای منیزیم غضروف مفصل شما نیز سالم میماند. اسفناج، سیب زمینی، موز، برگ چغندرو برگه زردآلو منابع غنی منیزیم هستند.
پتاسیم به تنظیم فشارخون، سلامت قلب و عروق، بهبود استخوان و عملکرد بهتر عضلات کمک می کند. موز، خرما، اسفناج، چغندر، آب میوه و سبزیجات، هندوانه و لوبیا سبز از منابع غنی پتاسیم هستند.
در پایان باید گفت برای زنان باردار و شیرده، کودکان در سن رشد، کسانی که سوء تغذیه دارند یا علائم کمبود ویتامین ها را دارند، افراد مسن، بیماران گوارشی، افرادی که داروی خاص مصرف می کنند و اشخاص با رژیم غذایی خاص، مصرف مولتی ویتامین مورد نیاز است که می توانند با توصیه پزشک خود از آن استفاده نمایند.