آلبرت اینشتین

تصویر آلبرت اینشتین

آلبرت اینشتین (Albert Einstein) دانشمند، فیزیکدان و ریاضیدان مشهور جهان، در 14 مارس 1879 در آلمان به دنیا آمد. او فرزند پدر و مادری یهودی بود که از نظر اقتصادی در طبقه‌ی متوسط جامعه جای می‌گرفتند. آلبرت تنها یک خواهر داشت که دو سال از او کوچک‌تر بود. پدرش هرمان یک فروشنده بود که بعدها یک کارخانه الکتروشیمیایی را تأسیس کرد و مادرش ، پولین نام داشت و خانه دار بود، مادر او قبل از ازدواج زنی بود اهل هنر و صاحب احساساتی كه خاص هنرمندان است.

اینشتین برای تکمیل تحصیلات خود به مدرسه متوسطه‌ای در مونیخ رفت. استعداد او در زمینه جبر و ریاضیات در سال ۱۸۹۱ میلادی، یعنی در ۱۲ سالگی او آشکار شد. اینشتین بعد از سال ۱۸۹۵ تا ۱۸۹۶ میلادی در مدرسه ممتازی در شهر آرگائو (Aargau)  سوئیس تحصیل کرد و دیپلم خود را با نمره‌های بالا در دروس فیزیک و ریاضی گرفت و بدون آزمون، در دانشکده پلی‌تکنیک سوئیس پذیرفته شد و همینطور توانست به عنوان دستیار فنی در اداره ثبت اختراعات سوئیس پذیرفته شود .

او در ۲۶ سالگی، چهار مقاله استثنایی و پیشگامانه در مورد اثر فوتوالکتریک، حرکت براونی، نسبیت خاص و هم‌ارزی جرم و انرژی منتشر کرد که توجه جهان علم را به‌خود جلب کرد و در همین سال نیز موفق به اخذ مدرک دکتری خود از دانشگاه زوریخ شد. در مدت زمان کوتاهی پس از انتشار کارش در زمینه نسبیت خاص، اینشتین کارش را برای توسعه این نظریه به میدان گرانشی آغاز کرد که در نهایت در سال ۱۹۱۶ تحت عنوان نسبیت عام منتشر شد و آن را برای مدل‌سازی کیهان به‌کار برد. او همچنین به بررسی خواص حرارتی نور و نظریه کوانتومی تابش پرداخت که در نهایت به بنیان‌گذاری نظریه فوتونی نور منتهی شد.

اینشتین نظریه نسبیت عام را منتشر کرد که آن را شاهکار خود می دانست. این نظریه نشان داد که گرانش و همچنین حرکت می تواند بر زمان و مکان تأثیر بگذارد. بر اساس اصل هم ارزی اینشتین – که معتقد بود کشش گرانش در یک جهت معادل شتاب سرعت در جهت مخالف است – اگر نور با شتاب خم می شود، باید توسط گرانش نیز خم شود. در سال 1919، دو گروه اعزامی برای انجام آزمایش‌هایی در طول یک خورشید گرفتگی، دریافتند که پرتوهای نوری از ستارگان دور به‌وسیله گرانش خورشید منحرف یا خم می‌شوند، دقیقاً همانطور که اینشتین پیش‌بینی کرده بود.

READ  هنر سفالگری ایرانی

نظریه نسبیت عام اولین نظریه بزرگ گرانش از زمان نیوتن بود، بیش از 250 سال قبل، و نتایج آن سروصدای فوق العاده ای در سراسر جهان ایجاد کرد، به طوری که لندن تایمز یک “انقلاب در علم” و “نظریه جدید کیهان” را اعلام کرد. ” اینشتین شروع به گردش در جهان کرد و در مقابل هزاران نفر در ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و ژاپن سخنرانی کرد. در سال 1921، او برنده جایزه نوبل برای کار خود در مورد اثر فوتوالکتریک شد، زیرا کار او در مورد نسبیت در آن زمان بحث برانگیز بود. اینشتین خیلی زود شروع به ساختن نظریه های خود کرد تا علم جدیدی از کیهان شناسی را شکل دهد که معتقد بود جهان به جای ایستا پویا است و قادر به انبساط و انقباض است.

آلبرت اینشتین در طول زندگی خود 16 کتاب نوشت که همه آنها در زمینه فیزیک بودند. انیشتین بیش از 300 مقاله در مورد علم و بیش از 150 مقاله در موضوعات غیر علمی منتشر کرد. از بهترین کتاب های او می توان به نسبیت، جهان همانطور که من آنرا می بینم، ایده ها و نظرات، تکامل فیزیک از مفاهیم اولیه تا نسبیت و کوانتا و از سال های آخر من اشاره کرد.

از جملات تاثیر گذار اینشتین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

از دیروز بیاموز، برای امروز زندگی کن، به فردا امیدوار باش. مهم اینست که پرسیدن را متوقف نکنی.

اگر نمی توانید آن را به سادگی توضیح دهید، به اندازه کافی آن را درک نمی کنید.

ما نمی توانیم مشکلات خود را با همان تفکری که در زمان ایجاد آنها به کار می بردیم حل کنیم.

READ  برندگان اسکار هزاره سوم

زندگی مثل راندن یک دوچرخه است. برای حفظ تعادل باید به حرکت ادامه دهی.

تصادف راه خدا برای ناشناس ماندن است.

هدایای اینشتین به جهان ناچار منجر به سکونت او در خلوت فکری شد و برای آرامش، موسیقی نقش مهمی در زندگی او داشت. او در سال 1903 با میلوا ماریچ ازدواج کرد و صاحب یک دختر و دو پسر شد. ازدواج آنها در سال 1919 به جدایی انجامید و در همان سال با السا ازدواج کرد که او هم در سال 1936 درگذشت. سرانجام اینشتین در 18 آوریل 1955 درگذشت.

اینشتین طراحی یخچالی را توسعه داد که در سال 1930 حق ثبت اختراع ایالات متحده را دریافت کرد. به جای خنک کردن فضای داخلی یخچال با فریون، همانطور که امروز انجام می دهیم، طراحی اینشتین از آمونیاک، بوتان، آب – و تقریباً بدون انرژی استفاده می کند. محققان نگاهی دیگر به این طرح به عنوان جایگزینی سازگار با محیط زیست برای تهویه مطبوع و تبرید دارند. امروزه دانشمندان هنوز در حال یافتن کاربردهای جدید برای کار اینشتین هستند. کارهای او منجر به پیشرفت های مهمی از جمله کنترل انرژی اتمی، اکتشاف فضا و کاربردهای نور شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.